Egészséges a hajfesték?

Egészséges a hajfesték?A hajunk színe az egyik olyan tulajdonságunk, amit nagyon sokan szeretnek változtatni, és a változtatás nagyon könnyen meg is valósítható. De egészséges vajon a hajfestés?

A hajfestés tudománya a nagyon időkre nyúlik vissza, már a ókori Egyiptomban színezték a hajat álltai eredeti anyagokkal. Manapság azonban már nem csak természetes, hanem mesterséges anyagokat is használnak hajfestékek előállítására.

Először is figyelni kell arra, hogy felléphet festékallergia, ami fájdalmas kiütések formájában jelentkezik a fejbőrön a hajvonalnál és az arcon, súlyosabb esetben pedig akár kórházi ápolást is igényelhetnek. Ha először használunk hajfestéket, vagy új hajfestékre váltunk, akkor előtte mindenképpen érdemes egy bőrérzékenységi tesztet elvégezni, hogy várható-e allergiás reakció fellépése.

A hajfestés hátránya, hogy a sokszori festés roncsolhatja a hajakat, viszont szerencsére a kinövő haj mindig egészséges, így, ha túlzásba is visszük, akkor is idővel visszakapjuk az eredeti, egészséges hajunkat. Ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes olyan hajfestéket választani, amely természetes, növényi alapanyagokból készült. A növényi festékek esetében a színpigmentek lágyan körülveszik a haj szerkezetét, ily módon kímélik a haj érzékeny struktúráját.